perjantai 17. lokakuuta 2008

Vaali ääntäsi

Luin tänään ruokatunnilla paikallista lehteämme. Se on viime aikoina pullistellut vaalimainosta joka lähtöön, ovathan kuntavaalit tulossa 26.10.2008. En juurikaan ole kiinnittänyt huomiota vaalimainontaan, päällimmäisenä mielikuvana on se, että sloganit ovat olleet jotenkin mitään sanomattomia ja latteita tyyliin "Yhteisen hyvän puolesta". Tosin myönnettäköön, että mainonta ei juuri koskaan minun päätökseeni vaikuta kovinkaan olennaisesti.

Sen sijaan lukijoiden tekstaripalstaa tulee liki päivittäin vilkaistua. Lähinnä siksi, että palstasta on muodostunut varsinainen turpakäräjä-foorumi, vakiovalituksia ovat mm. koiran kakat, tupakoitsijat, paperimiehet, lapselliset ihmiset (siis joilla on lapsia), lemmikilliset ihmiset... Viestien joukosta onkin perin haasteellista löytää kiitoksen sanaa.

Tänään viesteistä eräs kiinnitti huomiotani. Siinä kiiteltiin sitä, että paikallislehtemme ei ole julkaissut varsinaisella mielipidepalstallaan ainuttakaan kuntavaaliehdokkaan kirjoitelmaa; asia mikä aikuisten oikeasti on positiivista! Olkoon vaalit mitkä hyvänsä kyseessä, niin minua suuresti korpeaa se ehdokkaiden sankka joukko, jolla "yllättäen" onkin paljon painavaa sanottavaa... ja jolta menee suu suppuun heti, kun vaalit on käyty - kunnes tulevat jälleen seuraavat vaalit. Miksi?! Kuinka sanottava voi loppua heti kohta, kun äänet on laskettu ja vaalitulos vahvistettu?! Touhu murentaa viimeisetkin uskottavuuden rippeet, ja vaikuttaa miltei ilmaisen mainoksen kalastelulta, kirjoitetaanhan palstalle omalla nimellä.

Yhtä lailla minua korpeaa se, että näitä ehdokkaita tunkee internetin yhteisöihin (kuten esim. Naamakirjaan) ja foorumeille (esim. blogosfääreihin). Ja juuri kätevästi vaalien alla! Joissakin blogeissa, mitä olen käynyt vilkaisemassa, on tehty liki tikusta asiaa. Okei, postauksia on määrällisesti paljon, mikä antaa sen vaikutelman, että on aktiivinen... Tai sitten on vain tärkeää näyttää aktiiviselta. Taitaa tämä keinotekoinen aktiivisuus useamman ehdokkaan kohdalla laskea kuin lehmän häntä, jahka vaalit on käyty, valitettavasti. Tietenkään kaikkien kohdalla näin ei ole, sitä en missään nimessä tarkoita. Onneksi on joukossa vielä niitäkin, jotka jaksavat pitää haloota vaalien välilläkin :)

Ennakkoäänestys alkoi tällä viikolla. Nykyään paikat eivät välttämättä ole niin "perinteisiä", vaan kaupungin-/kunnantalojen, kirjastojen ja postien rinnalle on tullut järkeviä vaihtoehtoja: ostoskeskukset ja marketit. Kirjastossa ja postissa varmaan moni vielä poikkeaakin asioimaan, mutta kuinka monella on oikeasti asioita toimitettavana kaupungintalolla?! Sen sijaan varmasti jokaisen täytyy käydä kaupoilla enemmin tai myöhemmin, ja mikäpä sen kätevämpää kuin ostosten lomassa poiketa äänestyskoppiin rustaamaan oman ehdokkaan numero lippuun :)

Minä kävin kaupunginkirjastossa asioidessani laskemassa ääneni uurnaan, sillä varsinaisena vaalipäivänä minulla on velvoitteita, joiden vuoksi en pääse äänestämään omalle äänestyspaikalle eli lähimmälle koululle.

Tällä kertaa jouduin vakavasti harkitsemaan, kenelle ääneni menee. Automaattisesti suljin pois konkarit, jotka ovat jo vuosikymmenet vaikuttaneet kuntapolitiikassa. Heillä on varmasti kokemusta päätöksenteosta, mutta löytyykö heiltä "tuoreita silmiä" asioille tai ennakkoluulottomutta ja rohkeutta päätöksiin. Rohkenen epäillä, sillä kyllä me kaikki jossain määrin kangistumme kaavoihimme iän ja kokemuksen myötä, valitettavasti. Mielestäni tällaisella konkarilla pitäisi jo olla tilannetajua ja pelisilmää, milloin on oikea hetki väistyä ja päästää nuorempaa verta osalliseksi kaupungin päätöksentekoon.

Samalle sulkulistalle joutuivat valitettavasti nyt eduskunnassa istuvat kansanedustajat, jotka ovat myös ehdolla kaupunginvaltuustoon. Ymmärrän toki sen, että kansanedustajalle on tärkeää säilyttää yhteys omaan maakuntaansa ja kotiseutuunsa, mutta silti minua askarruttaa, kuinka heillä riittää aika ja energia paneutua täysipainoisesti valtakunnan politiikan lisäksi myös paikallispolitiikkaan. Onhan eduskunnassakin jo paljon päällekkäisiä, eri toimielinten kokouksia... Ja sentään kunnallispolitiikkaan osallistuminen vaatii sukkulointia Helsingin ja oman maakunnan välillä melkoisesti!

Voisi sanoa, että tunnen ehdokkaani. Emme kuitenkaan ole ystäviä, sukulaisia emmekä ex-kollegoita tai muulla tavoin "kytköksissä" toisiimme. Mutta tiedän, että kyseinen henkilö on rohkea, napakka, ennakkoluuloton, toimeentarttuva ja nuori - sekä fyysiseltä että poliittiselta iältään. Mutta ei siis mikään nippa-nappa täysi-ikäisyyden ja vaalikelpoisuuden saavuttanut, vaan ainoastaan nuorempi kuin minä.

Äänioikeuden käyttäminen tai sen käyttämättä jättäminen ei ole tullut minulle "äidinmaidossa". Sen jälkeen, kun saavutin äänioikeuden, olen kantanut ääneni uurnaan presidentinvaalissa, kunnallis- ja eduskuntavaaleissa, jopa europarlamenttivaaleissa. En ihan kaikissa kunta-, eduskunta- tai europarlamenttivaaleissa, mutta suuressa osassa kuitenkin.

Tietenkin on jokaisen henkilökohtainen päätös, äänestääkö vai ei. Toiset ovat sitä mieltä, että valitsipa ehdokkaan millä kriteereillä hyvänsä, yksittäisen kansalaisen mahdollisuudet vaikuttaa valinnallaan oikeasti ovat häviävän pienet. Toiset puolestaan kuuluttavat sen perään, että jos ei ole ottanut kantaa äänestämällä, ei myöskään pitäisi valittaa asioiden huonosta hoidosta tai kehnoista päätöksistä. Sanoisin kuitenkin "ohjeeksi": vaali ääntäsi. Kannattaa todella miettiä, äänestääkö vai ei. Ja jos äänestää, kannattaa harkita tarkkaan, minkä puolesta ääni menee.

2 kommenttia:

ziriliini kirjoitti...

Totta turiset, Nerikah. On jokaisen oma asia äänestääkö vai ei. Mutta minusta melkein "täytyy" äänestää, jos löytyy se itsestä tuntuva hyvä ehdokas.

Itse olen karsintaa ehdokkaissa tehnyt samalla tavalla. ei konkareille, koska vaikka heillä on kokemusta, niin he ovat kangistuneita kaavoihin. Ja kun katsoo tätä nykytilaa tässä maassa, niin minusta tarvitaan radikaaleja muutoksia ja siksi luotan enemmän uusiin ehdokkaisiin.

Asiaa ei teitysti myöskään edesauta se, että juuri konkarien mainonta on "yhteisen hyvän puolesta" tai "jatkamaan samaa pitkäjänteistä työtä kuin aiemmillakin kausilla". Jälkimmäinen etenkään, kun missään ei ole kerrottuna mitä kyseinen ehdokas tai valtuusto on saanut aikaan.

Nerikah kirjoitti...

Täytyisi olla vähän konkreettisempi, kun mainostaa "jatkavansa samaa pitkäjänteistä työtä", ympäripyöreät latteudet eivät sano kenellekään yhtään mitään. Kansa kaipaa konkretiaa, ei koreita korulauseita, joiden sisältö on olematon!

Toisaalta taas sekin herättää minussa närää, jos ehdokkaalla on A4:n verran kaikenkarvaisia luottamustehtäviä siellä ja täällä. Väkisin herää kysymys, onko tarkoitus vaan kohentaa ansioluetteloa vai ehtiikö hän oikeasti paneutua kaikkien toimielimien, järjestöjen ym. asioiden hoitoon perusteellisesti.