perjantai 1. toukokuuta 2009

Vety ja atomi

Nyt on kesä sitten virallisesti avattu, juuri niin kuin se minun mielestäni kuuluukin tehdä. Eli nautittu satamassa aito, oikea vety aidon, oikean pannukahvin kera.

Jo edellisessä postauksessani aioin linkittää tuon joillekin ehkä mystillisen herkun nimeltä vety, vaikka tietenkin ne, jotka ovat edes joskus käyneet tässä humpan ja hiekkalinnan luvatussa kaupungissa, tietävät mistä on kyse puhuttaessa vedystä ja atomista. Mutta kuinkas sitten kävikään!?! Nimittäin kun kuukkeloin vedyn asianmukaisin sanankääntein, niin tulos oli sangen yllättävä. Eniten minua hämmästytti se, että "Kaiken Tiedon Kirja", joka myös Wikipediana tunnetaan, petti tässä asiassa minut. Sillä niin Wikipedia kuin myös jonkin ruokalehden artikkeli sangen harhaanjohtavasti väitti vetyyn kuuluvan paistetun kananmunan. Ehei, ei sinne päinkään! Olipa sitten kyse aidosta, oikeasta vedystä tai aidosta, oikeasta atomista, tulee kananmunan olla nimenomaan keitetty ja viipaloitu - noh, kokonainen olisikin melkoinen pala purtavaksi! ;) On varsinainen kardinaalimunaus käyttää paistettua kananmunaa, ja ken julkeaa näin tehdä, saa korkeintaan halvan kopion vedystä tai atomista, eli lopputulos on Jorma Uotisen sanoja lainatakseni "sinne päin, muttei sinne asti" ;)

Yleensä ottaen en lukeudu ruokasnobeihin tai -hifistelijöihin, jotka pilkuntarkasti toteuttavat ruokaohjeet käyttäen juuri oikeita raaka-aineita juuri oikean määrän ja noudattavat yhtä tunnollisesti ruokien esille panoa ja nauttimista, mutta tässä asiassa olen tarkka. Siksi päätinkin nostaa tämän aiheen tapetille myös täällä blogistaniassa, vaikka hakutulosten joukossa oli toki muutamia linkkejä vedyn ja atomin oikeaoppiseen koostumukseenkin.

Atomi on siis lihapiirakka, joka lämmitetään ja täytetään sitten joko keitetyllä, viipaloidulla kananmunalla tai keitto-/savukinkkuviipaleilla. Jotkut herkkusuut haluavat lihapiirakkaan sipaistavan voita mausteeksi, mutta atomi voidaan syöjän niin halutessa maustaa myös jollakin muulla tai kaikilla perinteisillä "snagarimausteilla" eli ketsupilla, sinapilla, kurkkusalaatilla, raakasipulisilpulla, valkosipulimajoneesilla.

Vety on myöskin lämmitetty, täytetty lihapiirakka, joskin sisällöltään muhkeampi versio edellisestä, sillä se täytetään sekä keitetyllä, viipaloidulla kananmunalla että keitto-/savukinkkuviipaleilla ja tarpeen vaatiessa niillä tavanomaisilla snagarilisukkeilla.

Ugh. Olen puhunut. Ja nyt siirryn kyökin puolelle näpertämään chili con carnea...

4 kommenttia:

kaffea kirjoitti...

Entisenä lappeenrantalaisena tiedän kyllä vedyn ja atomin, mutten ole niitä kovin monta kertaa maistellut...pitänee suorittaa tutkimusta kyseisten herkkujen parissa jos ja kun palajan vedyn ja atomin synnyinseudulle. Parempaa kulinaristista onnea ensi kerralla (ensi vappuna tai seuraavalla kokemalla) :)

Sirutuuli kirjoitti...

Vety on miun suosikki!
Mutta tiedätkö, kun asuin Savonlinnassa, törmäsin yhteen nakkariin, jossa myytiin Vetyjä. Olin innoissani ja kysyin, mitä se pitää sisällään. Myyjä sanoi kinkun ja paistetun kananmunan ym. mausteet. Kysyin, etteikö teillä ole keitettyä kananmunaa, myyjä katsoi ihan hölmönä. Eikä heillä tietenkään ollut. Otin kuitenkin sen heidän "Vetynsä", mutta se ei ollut Vetyä nähnytkään! Lörtsyn sisällä kinkkua ja paistettua kananmunaa...
Savonlinnan herkku on, jos saa niitä kehua, lihapiirakka (lörtsy) Suomi-makkaralla ja kaikilla mausteilla.

Nerikah kirjoitti...

Huomenta Siru!

Juu, olenpa minäkin törmännyt tällaiseen vety-kopioon, Tampereella aikanaan. En tiedä, kumpi meistä oli hölmistyneempi, minä vaiko myyjä, kun taivastelin pettyneenä piirakan välissä ollutta paistettua kananmunaa.

Vaan olenpa kuullut käytävän vääntöä siitäkin, kumpiko on "oikeampi" ostopaikka näille herkuille: Kauppatori vaiko Satamatori... Sillä ei minun mielestäni ole niinkään ratkaisevaa merkitystä kuin kananmunan valmistustavalla! =)

Nerikah kirjoitti...

Viikonloppuna nämä paikallisherkut tulivat puheeksi myös PP:n kanssa, joka katsoi asiakseen oikaista huutavan vääryyden eli korjata harhaoppisen tiedon wikissä ...sekä poistaa siellä esiintyneen erheellisen tiedon lähteen (minkä-lie-ruokalehden artikkeli se nyt olikaan).