torstai 16. lokakuuta 2008

Valoa kansalle, joka pimeydessä vaeltaa!

Poikkesin tänään ruokatunnilla Anttilassa etsimässä Zirin mainitsemia led-polttimoita, jotka kävisivät spottivalaisimeen. Ja löytyihän niitä. Mielestäni hinta oli varsin siedettävä: 7,95 eeroa.

Otin Zirin neuvoista vaarin ja tutkin pakettia huolellisesti, kun sain sen käsiini. 1W. 230V. E14-kanta. 20 ooo tuntia valoa. Voi herran tähden ja yhden kerran. Noinkohan minun tarvitsee kovin pian ostaa uutta polttimoa, mikäli led osoittautuu hintansaväärtiksi?!

Vaikka kuinka kääntelin pakettia, tavasin tuotekoodia (?) ja mitättömän vähäisiä tekstejä paketista, ei missään kerrottu, tuottaako kyseinen led-poltin kylmää (sininen?) vaiko lämmintä valoa (keltainen?). Ja hyllyssä oli tasan yksi vaihtoehto, joka täytti kriteerini: E14-kanta ja tasapäisyys. No, silmittelin itse polttimoa tarkemmin. Suojalasi antoi kyllä jo hiukan osviittaa, että valo ehkä-kenties-mahdollisesti-jopa todennäköisesti tuottaa sitä kylmempää valoa, joka mielestäni hiukan vääristää värejä. Tuumin, että ei auta muu kuin kipittää kassan kautta kotiin testaaman, minkälaista valoa led oikein tuottaa.

Kun kotiuduin töistä, suunnistin heti makuuhuoneeseen, missä minulla on seinässä kiinni lukuvalona sellainen kahden spotin valaisin (mistä lie halvennuksesta löytynyt, mutta asiansa ajaa täysin). Ja ei kun kiertämään energiansäästö-polttimoa pois ja vaihtamaan lediä tilalle.

Ensinnäkin led-poltin mielestäni asettui esteettisemmin spotti-valaisimen sisään kuin energiansäästö-lamppu, josta kyllä pulitin sievoisen summan (n. 14 - 16 eeroa) ihan vain siksi, että se oli mallia tasapäinen (eikä pyöreä). Naps. Valo päälle... Ja sain todistaa, että Zirin jo tekemät havainnot pitävät kutinsa...

Led-poltin tosiaan tuottaa sinistä, kylmää valoa kaikkien 18 ledin voimalla. Valitettava havainto oli se, että harhaluulottelin noiden 18 polttimon tuottavan paljon kirkasta valoa! Ehei. Led-polttimon valo kohdistuu suppeammalle alueelle verrattuna energiansäästölamppuun... Ja siksi antaa vaikutelman kuin olisi energiansäästölamppua heikompitehoisempi (?).

Plussaa suppeassa valokeilassa on se, että mikäli omaa petikaverin, niin tämä tuskin häiriintyy, vaikka olisi herkempi unistakin rotua, jos keskellä yötä joutuu napsauttamaan ledit päälle -kuten Zirikin mainitsi blogissaan. Mutta. Pieni lukutoukka nosti päätään minussa, ja sai aprikoimaan, kärsiikö ledin niin hennossa valokeilassa kovin pitkään esim. lukea. Luulenpa, että ei.

Ilmeisen vaatimattomasta valaisutehosta johtuen intouduin miettimään ihan tosissani, missä Kotini tilassa tai tarpeessa voisin hyödyntää led-polttimoa. En ainakaan makuuhuoneessa, sillä minulla tosiaan on usein tapana rauhoitusrutiinina selailla lehtiä tai lukaista pari lukua mehevää kirjaa ennen kuin luovin unten maille.

Eteinen lienee myöskin poissuljettu vaihtoehto paristakin syystä. Ensinnäkin haluan eteisen olevan kotoisan kutsuva, ja siihen määritelmään ei istu niin millään muotoa kylmä, sininen valo. Toisekseen eteistilassa on usein paljon käynnissä:pitää selata päivän posti pikaisesti läpi ovesta astuttaessa sisään, pitää sitoa kengännauhoja lähtöä tehdessä, pitää tehdä viimevilkaisut peiliin ennen syöksymistä ovesta ulos, mahdollisesti sipaista kammalla tukkaa... Joten eteisessäkin kaivataan ehdottomasti tehokasta valoa. Ja siihen tarpeeseen led on ilmeisen riittämätön.

Mutta. Ehkä tässäkin asiassa maltti on valttia. Jossain toisessa kaupassa on varmasti sitä lämpöisempääkin valoa tuottavia ledejä (vai onko se muka mahdottomuus teknisesti?). Joten täytyy jossain vaiheessa yrittää muistaa pälyillä muidenkin kauppojen valikoimia polttimoiden suhteen. Tai jos niitä lämpimiä ledejä ei ole vielä, niin niitä varmasti ajan myötä, kehityksen mennessä eteen päin, saadaan muiden polttimoiden rinnalle. Onko led sitten hintansaväärti? Mahdollisesti - jos vain löydän sille oikean käyttökohteen! :)

1 kommentti:

ziriliini kirjoitti...

Kyllä siinä oma hakemisensa on... Minäkin selailen lehtiä sängyssä ja ei ainakaan eilen illalla omat silmäni mitenkään sängyssä rasittuneet vaikka reilun tunnin tutkailinkin "pyhää kirjaani" eli Ikean kuvastoa. ;)

Netistä kun yritin noita polttimoita löytää - eli kuka niitä ylipäätänsä valmistaisi, millaista valo ne tuottavat, missä on jälleenmyyjiä ym. niin haaitsin, että hitahaarukka kyseisillä led-polttimoilla on sitten aika laaja... on ihan 5 € polttimoista (ja piru kun en löytänyt sitä nettiputiikkia enää uudestaan - aina siis pitäisi laittaa kirjanmerkkeihin)tuonna 130 €:n polttimoihin. Noin kallista poltinta en kyllä ajatellut itselleni hankkia... sen hintaisen polttimon olisi parasta kestää sitten oikeasti semmosen 50 vuotta.

Tehoissakin näytti olevan ihan 1W:n polttimoista tuonne 4-5 W:n polttimoihin. Luulen, että semmoinen 5 W:n poltin voisi olla toimivampi tilassa, johon tarvitaan kunnolla valoa.

Itse en eilen löytänyt myyjää mistään, että olisin voinut kysyä siitä väristä, mutta netissä on kerrottuna valon väri. Minä varmana siirryn lamppuostoksille nettiin sitten... kunhan nyt taas siten joudan istumaan ja miettimään polttimoita.