keskiviikko 22. lokakuuta 2008

Kielimuuri

Nyt kun BB-vaihto alkoi, viikkotehtäväkin oli sen mukainen: suomalaisuuden syvin olemus... tai ainakin suomalaisuuden / suomalaisen kulttuurin opettaminen. Hmm. Äkkisteltään minustakin tuntui tehtävä liki mahdottomalta: mieleen juolahtivat sauna, sisu, Sibelius... ja sen ziljoona muuta vaihtoehtoa! Mitkä siis ovat ne kaikkein olennaisimmat asiat suomalaisuudessa tai suomalaisessa kulttuurissa?!

Ainakin Munya sai esimakua suomalaisen luonteen kaksijakoisuudesta jo ennen viikkotehtävän alkamista: illalla juodaan hilpeinä kaljaa, aamulla maataan kalpeina hiljaa. Varmasti tuo pätee minkä tahansa maan edustajaan, ei pelkästään suomalaisiin, mutta... Minua erityisesti risoo se, millaista kohtelua Munya on saanut osakseen ensimmäisen illan jälkeen.

Ensimmäiseen iltaan epäilemättä vaikutti sekä Munyan saapumisen ensihuuma että alkoholi. Kaikki olivat iloisia, puheliaita ja innokkaita tekemään tuttavuutta Munyan kanssa. Seuraava päivä puolestaan koitti hiljaisemmissa merkeissä. Asukkaat silmiinpistävän paljon puhuivat keskenään suomea, jolloin Munya kieltä ymmärtämättömänä jäi väkisin ulkopuoliseksi, ja harvat läpät tulivat ainakin koosteen mukaan tulkattua Munyalle englanniksi, jos keskustelua ei jo käyty sillä kielellä. Hyi häpeä!

Ymmärrän toki sen, etteivät kaikki ole kielineroja. BB-talon nykyisistä asukeista puuttensa tiedostavat ainakin Anniina ja Tuuli. Vaikka Anniina on itse sanonut häpeävänsä heikkoa englannin kielen taitoaan, on hän silti rohkeasti heittäytynyt kielikylpyyn Munyan kanssa (Munya "opetti" Anniinaa, perimmäinen tarkoitus oli varmaankin madaltaa kynnystä puhua ja hiukan pönkittää sanavarastoa). Iso plussa Anniinalle!!

Tuuli puolestaan Päiväkirja-huoneessa ilmaisi suoraan närkästyksensä englantia puhuvan vieraan saapumisesta ja toivoi, ettei tämä vierailu kestä kauan - koska neito itse ei ole kolmeen vuoteen juuri puhunut englantia eikä mitä ilmeisimmin haluaisi puhua sitä nytkään! Piiitkä miinus Tuulille!! Luulin hänestä löytyvän hiukan enemmän... avarakatseisuutta ja rohkeutta.

Kaiken kukkuraksi Tuuli ei muistanut Munyan nimeä... Mietin syytä tähän. Enkä keksinyt oikein mitään "järjellistä" selitystä. Taloon on tullut vain yksi uusi ihminen, siis yksi nimi muistettavana, joskin ulkomaalainen nimi. Mutta Munyan nimi ei suinkaan ole sieltä vaikeimmasta päästä lausuttavia / kirjoitettavia ulkomaalaisia etunimiä... Joten missä siis vika? Oppihan Tuuli helposti muistamaan Kaisa-Reetan ja Annankin nimet, kun nämä tulivat yhdessä jokin aika sitten taloon!

Sivuseikkana todettakoon, että varmaan osa syy korkeaan kynnykseen puhua vierasta kieltä monen, eikä pelkästään BB-asukkien, kohdalla löytynee koulunpenkiltä. Suomen kouluissa (ainakin siihen maailman aikaan, kun minä olen kouluni käynyt) painotettiin ihan liikaa kielioppia, piti muistaa sen seitsemän poikkeusta, jotka johonkin kielioppisääntöön liittyivät. Kun sitten joutuu yhenäkkiä lontoota puhumaan, väkisinkin tuntuu, että kylmä hiki nousee pintaan, kieli menee solmuun ja sitä miettii, pitääkö keskustelukumppani ihan idioottina, kun tekee jonkin mitättömän kielioppivirheen. Tällaisia tuntemuksia olen itsekin käynyt läpi, vaikkeivät vieraat kielet minulle vaikeita oppimisen kannalta ole olleetkaan. Mutta pääsin tuon muurin yli, en tiedä tarkalleen miten, mutta pääsin kuitenkin.

Mutta, päiväjärjestykseen! Kaisa-Reetta on mielestäni mallikkaasti paikannut tai ainakin yrittänyt paikata tilannetta, kertomalla Suomen historiasta ja jututtamalla muutenkin Munyaa... Ja tottahan toki tämä on herättänyt närää asukkaissa, taisi olla Jari-Matti, joka erityisesti vaikutti närkästyneen tästä "omimisesta". Onko tässä siis kyse perisuomalaisesta kateudesta (vai jostain ihan muusta)?!

BB-vaihdon alettua miinuksia menee myös itse Big Brotherille. Miksei Munyalle kerrottu talon säännöistä hänen sinne saapuessaan? Tarkoitan siis esimerkiksi tätä ehdollistamis-ääni -leikkiä... Kaikki asukkaat tekivät ennaltamäärättyjä liikkeitä äänimerkkien raikuessa aamulla, Munya jatkoi uniaan eikä sitten herättyään ollut pelkästään unenpöpperön vuoksi ihan pihalla hommasta. Toisaalta taas tuon äänimerkki-kuvion kuten suihkukäytäntöjenkin (lämmintä vettä vain 1 h aamussa) selvittämisen voidaan kai katsoa olevan asukkaiden velvollisuus, ehkä isäntien pitäisi vieraalle (ymmärtää) valaista talon tapoja nolojen tilanteiden ja turhien väärinkäsitysten välttämiseksi.

Oikein pahaa teki katsoa loppukoostetta, kun Munya istui yksin terassilla ja lauleskeli. En tiedä, oliko se miehen oma valinta, mutta kaunista katsottavaa se ei missään nimessä ollut - koosteessa näytetyt tökeryydet tuoreessa muistissa. Munya näytti niin yksinäiseltä ja surulliselta... Ikään kuin hän olisi miettinyt, miksi ihmeessä hänet viskattiin tähän maahan. Ei voi muuta kuin toivoa, että tilanne saadaan pelastettua, ettei Munyalle jää perin juurin kummallista, kenties jopa virheellistä kuvaa Suomesta ja suomalaisista...!

3 kommenttia:

ziriliini kirjoitti...

Olen samaa mieltä, että asukit eivät ole antaneet kovinkaan hyvää kuvaa suomalaisista. Minuakin närästi se, että todella moni asukas puhuu keskenään suomea eivätkä vaivaudu tulkkaamaan Munyalle.

Tuuli on ollut minusta kovin hajuton ja väritön persoona talossa ja nyt todellakin tuo kommentti sai minultakin pitkän miinuksen. En minäkään täydellisesti englantia osaa ja tuskin koskaan opinkaan, mutta sen mitä osaan, niin kyllä sillä pärjään.

minusta näytti vähän siltä, että Jari-Matti saattaisi olla pikkuisen mustikka... Hänhän on vähän pussaillut Cherylin kanssa ja nyt Cheryl on selvästi kiinnostunut Munyasta. Ja Munya Cherylistä... Ja ihmettelin, että Jari-Matti ei ollut äänestyksessä, sillä minusta hän on äksyillyt turhan paljon. Illalla pisti myös silmään, ettei meinannut antaa Anniinan kertoa ideaansa vaan tuntui koko ajatusta pitävän täysin hölmönä alusta lähtien. Ja lopulta kun Anniinan annettiin kertoa ideansa, niin herrapa otti ja poistui paikalta.

Munyaa oli kuvailtu jossakin peluriksi, joten pistää miettimään, että onko hän oikeasti niin kiinnostunut Cherylistä kuin antaa ymmärtää vai mikä on homman nimi.

BB:lle minäkin annan ison miinuksen tuosta suomalaisuudesta. On ihan ok, että Suomen historiaakin esitellään, mutta nyt Munyalle jää varmaan Suomesta aika outo kuva, koska nykypäivän Suomea ei oikeastaan olla esitelty juuri lainkaan. Ainakaan koosteen mukaan. Ja minusta Munyan pitäisi ehdottomasti päästä saunaan.

Nerikah kirjoitti...

Juu... Kirjoitin tuon tekstin ennen eilistä myöhäisillan koostetta, ja vielä pahemmin minulla särähti korvaan Jari-Matin (?) kommentti: "Ei täällä nyt koko aikaa tartte englantia puhua!" Siis että mitä?!? Minusta taas on päivänselvä juttu, että ulkomaalaisen vieraan kanssa puhutaan sitä yhteistä kieltä, minkä molemmat jollain tapaa hallitsevat, olkoon se sitten vaikka englanti. Todella tökeröä ja epäkorrektia Jari-Matilta, tai kuka tuon sammakon nyt suustaan päästikään!!

Vielä enemmän hämmästyttää koosteen jälkeen ne Tuulin kommentit Munyan saapumisesta ja vierailun kestosta... Nimittäin osaahan neito puhua englantia, eikä ollenkaan huonosti! Ainakin mitä eilen näki ja kuuli, kun Tuulin piti tulkata tehtävä englanniksi. Joten vielä vähemmän ymmärrän sitä asennetta, ettei juurikaan välitä ulkomaalaisesta vieraasta tai keskustella tämän kanssa englanniksi.

Munya on tähän mennessä ollut mukava ja kohtelias vieras. Varmasti osa on silkkaa vieraskoreutta, mutta ensimmäisinä päivinä hän ei juurikaan kritisoinut asukkaita tai heidän toimintaansa. Eilisessä koosteessa taas nähtiin Munya synkistelemässä Päiväkirja-huoneessa, pohtimassa asukkaiden käytöstä & ajatuksia hänestä ja sitä, että he kovin paljon puhuvat suomea keskenään. Ihan luonnollinen reaktio siihen, että Munya on ihan "pikkaisen" jätetty ulkopuoliseksi... Toivottavasti tuo ei kuitenkaan jää päällimmäiseksi muistoksi Suomesta ja suomalaisista!

Nerikah kirjoitti...

Aina unohtuu jotain... Piti vielä sanomani, että nyt kun häätöäänestyksessä ovat Cheryl ja Kaisa-Reetta, niin odotan Cherylin putoavan.

Kaisa-Reetta vaikutti ensialkuun jotenkin kovalta, mutta hänen kurssinsa on kovassa nousussa. Johtuen siitä, että hän on osoittanut olevansa todella fiksu (ei siis pelkästään kirjaviisas) ja aktiivinen, vahva persoona. Hänessä on ehkä hiukan johtajan ominaisuuksia, mikä varmasti on kääntynyt häntä itseään vastaan - joutuihan Kassu häätöäänestykseenkin. Ehkä osin aktiivisuutensa vuoksi, tai ehkä siksi, että muut kokevat hänet jollain tapaa uhkaksi.