sunnuntai 4. tammikuuta 2009

Pastaa & kylmäsavulohta

Tänään ruokalistallani oli pastaa & kylmäsavulohta. Tämä on todella nopeatekoinen ja maukas ruoka, väittäisinpä tämän olevan jopa 2 veen ruoka = vartissa valmista ;) - ainakin siinä tapauksessa, että aloittaa pastan keittelyn ja kastikkeen tekemisen samaan aikaan! Ja kelläpä meistä nyt olisikaan aikaa tai edes intressiä seistä nököttää tuntitolkut hellan ääressä... Ei ainakaan minulla!

Ohjeeni saattaa kuulostaa mielipuolen keittokirjasta reväistyltä, mutta minun on oikeasti todella, todella vaikeata antaa paisto-/keittoaikoja, puhumattakaan tarkoista raaka-ainemääristä. Nimittäin yleensäottaen olen erittäin suurpiirteinen kokki, ja noudatan tunnollisesti melkeinpä yhtä ja ainoaa ohjetta, nimittäin Siskoni nyrkkisääntöä: "Jos ruoka palaa pohjaan, sitä ei toista kertaa tehdä samalla tavalla!" :D

Näillä eväillä se siis syntyy - noin pari annosta... riippuen tietenkin siitä, kuinka isoruokainen syöjä on kyseessä:

 • min. 150 g kylmäsavulohta
 • min. 100 g mustapippuri-tillituorejuustoa
  TAI:
  vähintään sama määrä maustamatonta tuorejuustoa + sopiva määrä kokonaisia mustapippureita JA pippurimylly + muutamia oksia tilliä
 • tilkka - tölkki ruokakermaa tai aitoa kermaa
 • 1 sipuli
 • kalaliemikuutioita tai suolaa tai ei mitään
 • voita tai öljyä tai ei mitään
 • täysjyväpastaa tai vitivalkoista makaronia, kuviolla/muodolla ei väliä

 1. Ota sopivan kokoinen sipuli ja silppua se silpuksi.

 2. Silppua myös kylmäsavulohi(file) suikaleiksi.

 3. Sikäli kun "elämänkatsomus" antaa myöten, laita pannulle nyrkillinen voita tai loraus öljyä; jos tiukasti terveellisessä "elämänkatsomuksessa" ei ole jouston varaa, älä laita mitään ;) -Minä en laittanut mitään, kun lohi on aika rasvainen kala muutenkin.

 4. Lisää pannulle sipulisilppu ja lohisuikaleet, kääntele ynnä kuullottele hetki... (kunnes sipuli alkaa näyttää "läpinäkyvältä" ja/tai lohi on hiukan vaalentunut väriltään)

 5. Lisää 100 g mustapippuri-tillituorejuustoa (kyllä, ihan koko rasia!) pieninä nokareina, sekoittele välillä, anna juuston sulaa... TAI jos valitsit kastikkeen tekemisen pitkän kaavan kautta, lue kohta 6! Muussa tapauksessa etene kohtaan 7...

 6. Lisää naturelli tuorejuusto, pieninä nokareina, sekoittele... jne. jne.
  Lataa pippurimyllyyn sopiva määrä kokonaisia mustapippureita, jauha rouheeksi kattilaan.
  Silppua muutamia tillinoksia puntista kattilaan.

 7. Lisää tilkkasesta tölkilliseen (max 2 dl) aitoa kermaa tai ruokakermaa - kerman laatu "elämänkatsomuksesta" riippuen... sorvaa määrä sopivaksi sen mukaa, kuinka norjaa lopputuloksen pitää oleman. Eli: aloita varovasti, kermaa on helpompi tarvittaessa lisätä kuin ottaa pois (ts. keitellä kokoon, ettei kastike jää ihan löröksi).

 8. Maista kastiketta ennen kuin etenet seuraavaan kohtaan!

 9. Lisää kalaliemikuutio kokonaan tai osittain, tai lisää suolaa tai älä lisää mitään, jos maku on sopiva.

  Keitä täysjyväpasta tai vitivalkoinen vehnämakaroni väljässä vedessä, johon on lisätty kalaliemikuutio tai suolaa, tai ei ole lisätty mitään - edelleenkin sen "elämänkatsomuksen mukaan"!

  Valuta pasta...

  Tarjoile pasta kastikkeineen & nauti!

  Helppoa, nopeaa, taivaallista!! :-p

  HUOM. Kastikkeesta tulee aika väritöntä, joten ehkä sille tosiaan voisi näyttää hiukan tillipunttia tai hömpsäyttää rippusen kuivattua tilliä piristämään. Tai sitten voi harkita värillisen pastan käyttämistä (onhan sitä vihreänä ja punertavana ainakin)... ;)

2 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Kuulostaa tosi hyvältä! Mie teen lähes samanlaista, ilman sitä tuorejuustoa kylläkin. Olen huomannu, että tää on siitä ok ruoka, että mikrotettunakin pasta on ihan syötävää, kun usein se kuivahtaa lämmitettäessä.
Ja on sulla ihkut kissat :) ja hyvä blogi muutenkin, kun tänne eksyin niin joka päivä olen käyny lukemassa!

Nerikah kirjoitti...

Kiitos kommenteista, ne tosiaan lämmittävät mieltä!!

Juu... huomaan olevani melko mukavuudenhaluinen aika monessa asiassa nykyään, yksi on tämä ruuanlaitto. Sen pitää tulla vaivattomasti ja ilman turhia krumeluureja! ;)

Maustettu tuorejuusto pelastaa aika monta ruokaa turhalta "säätämiseltä", siis mitä mausteisiin tulee + kastiketta ei sitten ole tarpeen erikseen suurustaa. Toki tässä sitä makua lähtee eniten tuosta kylmäsavulohesta, siksi juuri suolan tms lisääminen ei olekaan välttämätöntä...

Ja kieltämättä sekin on aika tärkeä pointti, miltä ruoka maistaa, tai miten se "käyttäytyy" mikrotettuna, kun yhtä ainokaista ateriaa on niin kovin hankala tehdä! :)