keskiviikko 15. lokakuuta 2008

Munat kiertoon! á la BB

Täytyy myöntää, että en kovinkaan uskollisesti seuraa BB:tä - ainakaan tölöstä. Siinä ei ole mitään vakaumuksellista tai periaatteellista tosi-tv:tä kohtaan. Näin vain on ollut näreet aiemmillakin kausilla: katson muutamia ensimmäisiä jaksoja, tulee jotain tärkeämpää / mielekkäämpää katsottavaa ja BB-talo asukkaineen painuu unholaan... kunnes jäljellä on enää kourallinen asukkaita. Ennen sitä BB:n seuraaminen jää korkeintaan lehtien varaan, ja niistäkin luen vain satunnaisesti talon asukkeja koskevia artikkeleita.

Tokihan tuolla menetelmällä en kovinkaan kummoista käsitystä saa BB-asukeista... ja siksi jonkun mielestä perusteluni siitä, kenen kuuluisi voittaa koko roska, voivat ehkä olla hataria, jopa tuulesta temmattuja. Tosin tässä vaiheessa kautta en ala vielä nimeämään suosikkeja tai inhokkeja, annetaan ajan vielä hieman kulua...

Tämä kausi on muodostanut poikkeuksen tuohon kuvioon, olen yllättävän paljon vilkuillut tölöstä, mitä talossa on menoillaan. Niinpä päätin omistaa ainakin tämän yhden postauksen BB:lle, ja arvioida eilisessä, myöhäisillan koosteessa ilmenneitä seikkoja.

Täytyy sanoa, että uusi viikkotehtävä on hykerryttävä: BB-kolhoosi ja munantuotantolaitos! :D Asukkaat ovat tasavertaisia tovereita toisiinsa nähden, lukuunottamatta yhtä työnjohtajaa, jolla - luonnollisesti - on joitakin etuoikeuksia tasavertaisiin kolhoosilaisiin nähden (oma huone yläkerrassa mukavuuksin). Talo on riisuttu mukavuuksista, mm. vuoteissa on vain yksinkertaiset viltit ja lakanat. Asukkaat on riisuttu mukavuuksista, siis henk.koht. vaatteista & "hiluista" (lue: korut ym), ja kullekin on annettu tilalle samanlainen, simppeli vaatekerta. Varsinaista neuvostohenkeä! <- Huom, tuota ei sitten pidä käsittää väärin, en millään muotoa ihannoi suurta ja mahtavaa Neuvostoliittoa, saati sen aatemaailmaa...

Mietin, mitä tällä tehtävällä halutaan sanoa tai saavuttaa. No, ainakin "valistava" merkitys tehtävälle tuli jo tehtävänannossa, kun Anniina (vai kuka se oli?) kysyi: "Mikä on kolhoosi? Mä en tiedä, mitä tuo sana tarkoittaa!" Siis häh?! Mitä ihmettä tulevaisuutemme toivoille opetetaan nykyään koulussa?! Minä kun luulin, että tuollaiset asiat olisivat ns. yleistietoa, onhan historian tunneilla varmasti jollain tapaa sivuttu sellaisiakin ilmiöitä kuin Neuvostoliitto ja sen "jalot" aatteet, siinä missä vaikkapa Saksaa ja toista maailmaansotaakin?

Asukkaat ovat itse jo jossain määrin tiedostaneet talossa vallitsevan yhteishengen. Tai lähinnä yhteishengettömyyden. Tulin ajatelleeksi, että kun BB-kolhoosissa on munantuontantolaitos toiminnassa 24/7 , niin jokaisen työpanosta tarvitaan, jotta munat saadaan kerättyä talteen ehjinä. Hommassa tarvitaan työläisten lisäksi organisaattoria /johtajaa. Ehkäpä tällä viikkotehtävällä pyritään osoittamaan, että jokainen asukas osaltaan vaikuttaa homman toimivuuteen ja vain puhaltamalla yhteen hiileen asiat rullaavat edes jotakuinkin kitkattomasti... ja että mikään homma ei suju, jos kukaan ei ota ohjia käsiinsä ja organisoi.

Yksi tehtävän pointti voi myös olla "Less Is More", erittäin vapaasti suomennettuna "yksinkertainen on kaunista". Semminkin kun talo sekä asukkaat ovat eräässä mielessä riisuttuja, kuten jo mainitsin. Tokihan asukkailla ei BB-talossa ole muutoinkaan ollut käytettävissään elektronisia viihdykkeitä, kuten nettiä, tölöä, pleikkaa tai edes radiota... Mutta ehkä tehtävänannossa määriteltyjen "asiapitoisten kolhoosi-iltamien" tarkoituksena onkin osoittaa, että ei viihdyttämiseen tarvita mitään ihme-gadgetejä, riittää kun vain päästää mielikuvituksensa valloilleen ja rohkeasti toteuttaa ideoitaan (kuten yhteislaulua, runonlausuntaa ym).

Big Brother määräsi kolhoosissa noudatettavan raittiuden periaatteita, mikä saattoi olla pikkuriikkinen piikki asukkaille, kun ovat niin merkillisen usein kritisoineet BB-talon kuivuutta eli sitä, ettei viina virtaakaan edellisen kauden veroisesti. No, viimeisimmät bileet ja niiden sangen ikävät loppukäänteet ovat varmasti kaikilla jollain tapaa muistissa, kellä hämärämmin, kellä kirkkaammin. Joten ehkäpä raittiuden periaatteiden noudattaminen on samalla myös pikkuriikkinen yhteisrangaistus taannoisesta örveltämisestä, siinä määrin humaltuneelta liki jokainen asukkaista surullisen kuuluisissa bileissä vaikutti.

No, oli miten oli, niin tänäiltanakin aion istua tölön ääressä tuijottamassa BB:tä. Silti se ei vielä tarkoita sitä, että ottaisin kyseisen ohjelman vakituiseksi iltarutiinikseni... "Kuhan kattelen..." :)

1 kommentti:

ziriliini kirjoitti...

minä repesin ihan täysin tästä viikkotehtävästä. Ihan siitä syystä, että tämä munientuotantolaitos sattuu sivuuttamaan jonnin verran ihan omaakin elämää. Tokikaan muina eienää kerätä käsin, mutta kuitenkin.

Mutta oikeasti... Anniina on selittänyt siellä ihan ihmeissään, ettei ymmärrä mitä on sosialismi, kapitalismi, demokratia tms. Tosin se myös kyseli hiljattain, mitä on pessimismi ja optimismi. En minäkään osaa varmasti kaikkii tarkkoja ja virallisia määritelmiä antaa, mutta kyllä minulla joku käsitys asioista kuitenkin on... ja en todellakaan ollut mikään hyvä historiassa.

Minulla on nyt kuitenkin jotenkin vähentynyt tuo BB:n katsominen. Vaikka se örveltäminen menikin överiksi, niin en vain ole jaksanut keskittyä katsomaan telkkaria. Johtuisikohan siitä, että nyt ei ole neuletta työn alla? Se on ennenkin nähty, että minua on mahdoton saada istumaan sohvalla aloillani ilman neuletta.