maanantai 29. joulukuuta 2008

Ready, steady, shoot 2008

En ole aiemmin ollut mitenkään erityisen kiinnostunut valokuvaamisesta, mutta tilanteeseen tuli radikaali muutos, kun ostin ensimmäisen digikamerani tänä vuonna. Roposeni ja intoni riittivät toistaiseksi vain Olympuksen peruspokkariin, mutta nälkä kasvaa syödessä. Eli mitä enemmän olen tutustunut kameraani lähemmin, kokeillut eri toimintoja - ja niitä muuten riittää! - sitä enemmän on mieltäni alkanut kutkuttaa järjestelmäkameran hankkiminen ja sen käytön opettelu. No... ehkä ensi vuonna!

Tässä kuitenkin onnistuneimpia otoksia ensimmäisen digikamera-vuoden varrelta, vaikka kuvaaminen onkin minulla vielä melko harrastelijamaista puuhastelua... :)

1. Kuin jäitä polttelisi

Photobucket

2. Kevätkesän vedet seisauttavin auringonlasku

Photobucket

3. Vesisuksetko?

Photobucket

4. Syttyy kuin saunalyhty

Photobucket

5. Flower-Power

Photobucket

6. Pajunkissat hiirenkorvilla

Photobucket

7. Muu maa ...mustikka

Photobucket

8 kommenttia:

ziriliini kirjoitti...

Ai harrastelijamaista vai! todella upeita otoksia olet saanut napsittua.

Nerikah kirjoitti...

Nöyrä kiitos kommentista! *punastuu*

No, onnellakin on osuutensa asiaan, jokusen harjoitusfoton on joutunut laukomaan, että edes muutama onnistuu... :) Vaan kiitos näiden nykyaikaisten kapineiden, sitä "sarjatulta" voi huoletta paukuttaa kameralla menemään, poistaa vinksahtaneet, tärähtäneet & särähtäneet fotot ja säilyttää vain onnistuneimmat.

Näitä otoksia en ole käsitellyt millään muulla muotoa kuin siirtämällä ne kamerasta läppärille ja sorvaamalla kokoa blogiin sopivammaksi. Siinä on kanssa savotta, joka sietäisi opetella - kuvankäsittely digitaalisesti. Olen minä rajauksia harjoitellut, mutta en juuri muuta.

Ennen sanottiin, että yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Olen kuullut tästä väännöksen "...enemmän kuin tuhat valhetta". Niinno juu. Kyllähän sitä pystyisi noilla kuvankäsittelyohjelmilla kikkailemaan mielin määrin, jopa silottelemaan ryppyjä pois naamasta, saamaan tasaisempaa väriä johonkin tai jopa poistamaan ei-toivottuja objekteja kuvasta jne.

Mutta taannoin oli paikallisessa lehdessä juttua digikuvaus-kurssista ja erityisesti tästä kuvankäsittelystä. Siinä todettiin, että periaatteessa se, mikä tehtiin ennen pimiössä, tehdään nyt tietokoneella - rajaukset, valotuksen korjaukset tms - ja ettei käsittely yksinomaan tai välttämättä tarkoita kuvan retusointia, joka siis (liian) usein mielletään "vääristelyksi".

ziriliini kirjoitti...

En se minäkään ole koin hyvin perehtynyt kuvankäsittelyohjelmiin. Mutta ajatteln kun tässä koneella on semmoinen 6000 kuvaa jossakin kätköissä (mutta eivät likimainkaan tuota tasoa kuin sinun kuvat), niin eiköhän sieltä muutama jouda harjoituskäyttöönkin... Ja eihän niitä muutoksia tartte tallentaa... ellei sittne halua. :)

Nerikah kirjoitti...

Siinä sitä kerkiää jo harjoitus todellakin tehdä mestarin, kun käsittelet nuo kuvasi! :D

Kyllä sitä harjoitusmateriaalia tosiaan löytyisi minunkin läppäriltäni... Ja täällä blogissa aiemmin esitellyt kuvat ovat lähinnä hätäisiä pikaräpsäisyjä.

Ihan oma lukunsa ovat nämä ns. taidekuvat/luontokuvat, joihin pitää ihan keskittyä, kun niitä laukoo. Täytyisi joka paikassa kulkea "kamera tanassa" ;) ...kun ei koskaan tiedä, millainen mitätön asia voikin saada valokuvassa ihan uudet ulottuvuudet - esim. juuri tuo "Vesisukset?", siinä on laiturin päässä pari kuivahtanutta suikaletta kuusen kuorta...

ziriliini kirjoitti...

Totta. Ja kun on ottamassa valokuvaa, niin monesti keskittyy vain siihen kohteeseen ja itse kuvasta minulla voi löytyä joskus iloisiakin yllätyksiä taustaltakin.

Minulla kun kuvaaminen on keskittynyt lähinnä noihin kässyjen räpsimisiin ja Ukkelin ajoihin, niin etenkin jälkimmäisen kanssa ei juuri ole aikaa mietiskellä kuvausasioita... Parempi antaa vain kameran laulaa ja katsoa mitä tulee. Ukkeli on kuitenkin kovasti kiitelly niitä kuvia ja ihmetellyt, että saan aika usein sentäs kuvaamani auton osumaan kuta kuinkin kuvan keskelle... :D Tai sitten kuvattua niin, että ensimmäisen ja muiden autojen erot näkyvät kuvassa.

Sirutuuli kirjoitti...

Hienoja kuvia!

Tilda kirjoitti...

todella kauniita kuvia, kiva että laitoit niitä blogiin ihasteltavaksi!

Nerikah kirjoitti...

Kiitos, kiitos, kiitos... :)

Täytyy jatkaa perehtymistä digikuvaamisen saloihin ja esitellä ensi vuonnakin tuotoksia!